• kl. 13.00: Sverige U Herr – HG Gokstad (NOR) • Officiell match

VAR?

Dalhöfs Park bakom Trollhättans Stadhuset

Om Beachhandboll

Beachhandboll härstammar ifrån den traditionella inomhushandbollen. Sporten karaktäriseras av akrobatik i form av snygga mål och spektakulära räddningar. För att locka en publik som önskar något utöver det vanliga så erbjuder beachhandbollen allt som krävs för att fånga intresse!

Matcherna är intensiva med ett högt tempo vilket ofta resulterar i många mål och generellt väldigt spännande matcher. Beachhandbollens upplägg i form av regler och filosofi strävar efter en inkluderande sport där allt som sker ska genomsyras av fair play i form av ömsesidig respekt spelare, ledare och domare emellan. Men inte minst ska sporten ge spänning och spektakulära inslag som till slut leder fram till att ett av de tävlande lagen vinner!

För att krydda tävlingsmomentet lite extra så ger man inom beachhandboll 2 poäng för mål efter en 360 snurr, inflight(luftpass) eller mål av målvakt (specialist).

Det höga tempot gynnas också av att spelet inte behöver startas med avkast vid planens mitt efter mål utan spelet kan påbörjas direkt efter målsignal och från målgården.

Beachhandbollens fundament är fair play i kombination med ett regelverk som har utvecklats för att gynna och belöna spektakulära aktioner med fler poäng. Det gör att den fysiska kroppskontakten som kännetecknar den traditionella handbollen sätts lite ur spel och premierar således att lirare kan framhävas för att nå mesta möjliga underhållning.

För att effekten av det fysiska spelet ska effektueras så ger en utvisning att man kommer tillbaka i spel när man åter igen är besittning av boll men vid en andra utvisning av samma spelare så blir det rött kort och spelaren kan inte fullfölja matchen.

Så går det till

Inför matchen avgör lottning vilken avbytarzon och vilket mål lagen utgår ifrån. Vinnande lag av lottningen väljer avbytarzon och mål. I halvlek byter lagen mål de försvarar men behåller samma avbytarzon.

Varje set och eventuell golden goal startar genom domarnas uppkast i mitten av spelfältet. Spelarna får välja hur de ska positionera sig på spelfältet vid uppkastet vilket innebär att de även kan positionera sig på motståndarnas planhalva. Här råder alltså taktiskt tänkande utifrån hur motståndarna ställer upp.

Beachhandboll spelas i två set om vardera 10 minuter. Vinnaren av ett set tilldelas en poäng. Är poängställningen oavgjord efter avslutat set avgörs setet genom golden goal (första målet vinner) som sätts igång genom domaruppkast. Vinner samma lag bägge seten slutar matchen 2-0. Vinner lagen varsitt set avgörs matchen i shootout.

Varje set avslutas genom signal från domaren eller från sekretariatet. Straffkast eller frikast som tilldelas i samband eller strax innan slutsignalen ljuder ska avsluta setet även om tiden är ute. Ljuder signalen precis när straffkast eller frikast läggs ska det utföras på nytt.

Time out: Domarna bedömer när tiden ska stoppas. Vid följande situationer måste tiden stoppas; utvisning eller diskvalifikation, straffkast, lag-timeout och avblåsning från sekretariat/delegat.

Lag-timeout: Varje lag har rätt till en minutlång timeout i varje set under ordinarie speltid (d.v.s. inte under golden goal). Timeouten begärs av lagledare och får endast begäras när laget är i besittning av bollen. Timeout begärs genom att ledaren håller upp timeoutkortet mot sekretariatet. Efter att laget har förbrukat timeouten ska timeoutkortet sättas ned i sanden och sitta kvar där fram tills setet är färdigspelat.

Fakta

Beachhandbollen uppkom i Italien 1992. Sporten fick officiell status av det Internationella Handbollsförbundet 1995 och har sedan dess varit på stadig frammarsch. Brasilien har hittills varit världsledande på både dam- och herrsidan med 3 respektive 5 officiella VM-titlar.

Att sporten växt snabbt och brett har under senare år genererat ett ökat intresse även medialt och majoriteten av de turneringar som spelas distribueras idag via stream på internet och TV.

Visste du att

Trollhättan har sedan planen nyligen byggdes levererat 3 ungdomslandslagsspelare i beachhandboll.

Beachplanen i Trollhättan byggdes av Trollhättans Stad och är placerad i Dahllöfs park. På beachplanen kan man spela både beachhandboll och beachvolleyboll.