Skip to main content

PARASPORT

RaceRunning och

Elektronskytte

Söndag 18 augusti

RaceRunning: 11:00-12:00

Elektronskytte: 12:00-14:00

Hansenplatsen – Trollhättan

RaceRunning presented by Soluno

RaceRunning är en disciplin för funktionshindrade idrottare. Idrottarna använder en ”springcykel”, en trehjulad ram med en sadel, kroppsstöd och framförallt inga pedaler. Med hjälp av en RaceRunningcykel kan personer med omfattande rörelsehinder och balanssvårigheter ges möjlighet att springa, få puls, bättre syreupptagningsförmåga och starkare muskler – av egen kraft!

Sporten grundades i Danmark 1991 och man tävlar i tre klasser, baserat på rörelseförmåga i benen. Likt inom friidrotten springs olika distanser alltifrån korta till långa lopp.

Intresset för RaceRunning ökar snabbt i Sverige och det är svårt att enbart på ideell basis klara av den ökade efterfrågan. Det krävs en hel del hjälp i början att komma igång för att lära sig hur man individuellt ställer in cyklar utifrån löparens förutsättningar, träningsupplägg, skötsel och underhåll och hjälp för klubbar få fram medel för att kunna köpa in RaceRunningcyklar i olika storlekar, så att även utövare som inte har råd att köpa sin egen cykel ska kunna idrotta.

Elektronskytte presented by Svensk Fastighetsförmedling

Elektronskytte är skytte för synskadade.  Man skjuter med luftgevär på ett avstånd av 10 meter.

Siktar gör man med ett lasersikte mot en ljuspunkt och lasersiktet omvandlar ljuset till en signal som ökar i frekvens ju närmre mitten man kommer. Skytten har hörlurar för att höra signalen.

Det skjuts serier på 40 eller 60 skott. Skjuttiden är ca 1 minut per skott för att hinna få rätt ljud i hörlurarna. 40 skott skjuttid 045 min. och 60 skott 1 tim 15 min.

RaceRunning presenteras av

Elektronskytte presenteras av