Skip to main content
Information

Trollhättan Action Week ingår historiskt avtal med längdlandslaget

By 7 maj 2021No Comments
Trollhättan ACTION WEEK

Det är med stor glädje som Trollhättan Action Week kan presentera ett flerårigt avtal med Svenska Skidförbundet, längd. Avtalet innebär att säsongsuppstarten för svensk längdskidåkning kommer att äga rum på rullskidor i Trollhättan.

Tävlingarna kommer att samla stora delar av svenska längdeliten. Aktiva i A-landslaget, Team BAUHAUS, Team Svenska Spel och det nationella rullskidlandslaget väntas delta i evenemanget liksom flera av de världsledande långloppsåkarna.

Trollhättan Action Week är ett av Sveriges mest växande idrottsarrangemang som samlar en mängd olika idrotter. Nu blir det ett bra avstamp mot vintersäsongen för längdlandslaget med tre direktsända rullskidtävlingar.

”Det blir en utmärkt möjlighet för oss att få sätta fart på tävlingsnerverna”, säger Anders Byström som är chef för längdlandslaget. ”Intresset för längdskidor är enormt och många vill följa våra idrottsprofiler även sommartid. Därför är det enormt kul att få visa upp våra färdigheter även på hjul”, avslutar Anders Byström.

Tävlingarna som arrangeras är ett 15 km långt intervallstartslopp i klassisk stil, en fristilssprint och det klassiska Alliansloppet på 48 km. Alliansloppet ses som veckans höjdpunkt då det samlar världseliten i både långlopp och traditionell längdskidåkning samtidigt som många motionärer deltar då loppet är seedningsgrundande för Vasaloppet.

Trollhättan Action Week utlovar närmare 8 timmars live-TV vilket är en dubblering jämfört med tävlingarna som sändes på SVT1 2020.

”Det är givet att det är fantastiskt för Trollhättan och arrangemanget att få hit världsstjärnorna till staden. Tillsammans med Svenska Skidförbundet utvecklar vi sporten rullskidor som i framtiden kommer ta alltmer plats. Samarbetet ligger helt rätt i tiden då rullskidor blivit en naturlig del av längdskidåkning. I framtiden är det inte omöjligt att sommartävlingar på rullskidor ingår i FIS världscupkalender”, spår Magnus Larsson.

Trollhättan Action Week arrangeras den 26–28 augusti. Tävlingarna genomförs i ett av Sveriges vackraste områden, det spektakulära fall- och slussområdet i Trollhättan. Det är även på detta område längdlandslagets Smart Energy Partner – Vattenfall, grundades i början på 1900-talet.

Kontaktperson: Trollhättan Action Week
Magnus Larsson
, CEO/Founder, Alliansloppet SK
Epost: magnus.larsson@alliansloppet.se Tel. 070-637 05 05

Kontaktperson: Svenska Skidförbundet, längd
Anders Byström, Svenska Skidförbundets, längdlandslagschef
E-post: anders.byström@skidor.com Tel. 070-372 01 26