fbpx Skip to main content
Alliansloppet rollerski

Spänning i sprinten

By 26 augusti 2022oktober 11th, 2022No Comments

Idag stod fristilssprint på schemat. 1,3 km med start vid Hansenplatsen, via Trollhättans kyrka och sedan den traditionella uppförsturen i Landbergsliden mot mål. Både Linn Sömskar och Anton Persson var starka från kval till final och tog hem varsin seger i finalerna.

Fredagens sprinttävling inleddes med kval och Linn Sömskar var snabbast upp av damerna med närmare sex sekunders marginal till tyskan Katharina Hennig. Bland herrarna var Anton Persson starkast och tog hem kvalsegern strax före Jan Stoelben.

I damernas final hade Linn Sömskar kontroll från början. Hon gjorde ett taktiskt lopp och väntade bakom tyska OS-medaljören Katharina Hennig till början av Landbergsliden. Sedan försvarade hon sin ledartröja och gick i mål med knappa sekunden ner till Hennig.

– Det hjälper bra mycket med publiken som hejar, säger Linn Sömskar till TV4.

Herrarnas final slutade med ett långt överläggande för juryn. Först utropades britten James Clugnet som vinnare, men efter några minuters spänd väntan var det klart att Anton Persson, för andra året i rad, vunnit herrarnas sprint. Endast en hundradel skiljde första- och andraplatsen åt denna gång. Tredjeplatsen knep schweizaren Valerio Grond.

Imorgon väntar det stora Alliansloppet 48 km, en folkfest både på rullskidor och vid sidan av. Hundratals motionärer, nybörjare som veteraner, värmer upp banan för eliten, som startar några timmar senare. Här rullar landslag och världens bästa långloppslag sida vid sida i kampen om medaljerna. Tävlingen sänds i TV4, TV4 Play och C More.

Damernas sprint presenterades av Svenska Spel och herrarnas sprint av Consto.