Skip to main content
Alliansloppet rollerski

Tyska Skidlandslaget med största delegation någonsin på väg till Trollhättan!

By 7 augusti 2023No Comments

Tyska Skidlandslaget med 37-personers delegation är på väg till Trollhättan Action Week. Tysklands Head Coach Peter Schlickenrieder intervjuas nedan:

 Hur känns det att ansluta till det tyska landslaget för att delta i Trollhättan Action Week?

Peter Schlickenrieder:Vi känner oss verkligen glada. Vi gillar verkligen att komma till Sverige överhuvudtaget, så Torsby är ett bra träningsläger, och Trollhättan är en riktigt trevlig stad med denna Action Week, vilket gör det mycket roligt att träna och tävla där med alla deltagare. Vi gillade verkligen det förra året. Det är anledningen till att vi kommer med ett mycket större team i år. Så både A och B-laget, så nästan hela det tyska längdskidåkningsteamet.

När kommer ni att anlända till Trollhättan?

Vi kommer att anlända direkt inför tävlingarna, kanske en dag innan för att göra några aktiviteter tillsammans med partners och sponsorer och för att komma in i stämningen i Trollhättan. Ganska nära tävlingarna och vara redo att göra vårt bästa i loppen.

Vad kommer ni att göra i Trollhättan innan den faktiska tävlingen?

Ja, vi kommer att göra som förra året, åka till Torsby för ett träningsläger och använda skidtunneln och alla träningsmöjligheter de har runt Torsby. Kanske några träningspass tillsammans med de svenska åkarna, vilket var riktigt bra förra året och förhoppningsvis händer det i år igen. Så tio dagar av träningsläger före Trollhättan blir den bästa förberedelsen vi kan tänka oss.

Vad är din tidigare erfarenhet av Trollhättan som stad efter att ha deltagit i Trollhättan Action Week tidigare?

Peter Schlickenrieder: Ja, vi deltog förra året för första gången, och det var verkligen fantastiskt. Kombinationen av sprinttävling på fredagen och 48-kilometers Alliansloppet på lördagen, och sist men inte minst, de sista 15 km klassiskt på en riktigt bra bana. Jag tror att förra året var första gången de hade den korta slingan med den kuperade backen, vilket är perfekt, det är som längdskidåkning är på vintern. För oss var det den första stora utmaningen för Katharina Hennig och hon vann 15 km loppet, vilket var ett tecken på att hon var i bra form och hade en bra säsong förra året. Så tävlingarna och alla aktiviteter under Trollhättan Action Week är verkligen fantastiska. Och ja, staden Trollhättan är verkligen trevlig, mysig och inte för stor, med några trevliga barer, så vi njöt av att uppleva lite av nattlivet och alla evenemang som Trollhättan har att erbjuda under Action Week.

Vilka åkare från ert team kommer att delta i Alliansloppet?

Jag tror att nästan alla skidåkare kommer att delta. Vi kommer att bestämma efter sprinttävlingen eller efter träningslägret vilka exakt som ska tävla. Men vi kommer att vara där med alla toppatleter, såsom Victoria Carl, Katharina Hennig och andra. Så jag tror att en hel del av våra stakåkningsspecialister i teamet kommer att delta, såsom Victoria Carl, Laura Gimmler och andra. Vi får se hur träningen går och hur svårt sprinttävlingen är.

Vad är era planer för loppen? Kommer ni att åka som ett team och hjälpa varandra, eller ser ni det som individuella lopp?

Vi har inte diskuterat det ännu, men vi överväger att göra 15 km och sprinttävlingen som individuella lopp. När det gäller Alliansloppet kommer vi att försöka ta det som en teamutmaning, att ta hand om varandra, men det beror lite på vilka som verkligen kommer att tävla i loppet. Eftersom sprinttävlingen och 15 km-loppet är väldigt populära bland några av våra åkare, kommer de troligen att delta där. Så vi kommer att ta hand om varandra som ett team och försöka utarbeta en lagtaktik, eftersom det är en del av spelet.

 Hur känner sig laget inför tävlingarna? Vilka åkare tror du har bäst chans att vinna?

Laget känner sig bra hittills, alla är rätt friska. Jag är ganska säker på att unga åkare som på herrsidan, som Anian Sossau, kommer att vara favoriter tillsammans med Jan Stölben, som tävlade förra året och gjorde en bra tävling. På damsidan är det svårt att säga vem som är vår bästa sprinter för tillfället. Jag skulle säga att Sofie Krehl och Coletta Rydzek är i bra form. Och även Victoria Carl är en bra sprinter och har chans att vara bland de tre främsta. När det gäller Alliansloppet är det ganska svårt att konkurrera mot de svenska och norska skidåkarna, särskilt de som är specialister på stakåkning. Så om vi kan komma bland de tio bästa där, skulle vi vara riktigt glada. När det gäller 15 km klassiskt lopp, tror jag återigen att det passar Katharina Hennig perfekt, och hon har chansen att upprepa sin seger från förra året. På herrsidan är vi kanske lite starkare med Albert Kuchler, Janosch Brugger och Friedrich Moch. Vi har bra killar som är redo att kämpa mot det starka svenska herrlaget och kanske placera sig bland de åtta eller sex bästa. Vi ser fram emot att vara så konkurrenskraftiga som möjligt.

Vem är er största konkurrent om segern?

Jag skulle säga att de svenska och norska lagen är våra största konkurrenter. När det gäller det klassiska loppet är Astird Øyre Slind som tog brons i 15 km-loppet förra året på VM i Planica, en riktigt stark deltagare. Hon kommer att tävla i Alliansloppet och hon är verkligen otrolig på stakåkning. Så överlag är de svenska och norska skidåkarna de starkaste, och vi kommer att göra vårt bästa för att utmana dem och ta hem segern till Tyskland, precis som vi gjorde förra året med Katarina Hennigs seger på 15 km.