Skip to main content
Information

Prestigemöte väntar i Trollhättan

By 25 augusti 2021oktober 11th, 2022No Comments

I år genomförs den femtonde upplagan av Alliansloppet men den första under namnet Trollhättan Action Week. Mycket har hunnit hända sen 2007 då Alliansloppet arrangerades för första gången. Evenemanget har växt till en fullmatad vecka med något för alla, men en sak är sig lik, kärnan är fortsatt rullskidåkningen. Inför årets upplaga får vi åter välkomna våra motionärer samtidigt som vi fått till en unik mix med de bästa långloppsåkarna i världen tillsammans med världseliten i traditionell längdskidåkning.

Den 26–28 augusti arrangerar Trollhättan Action Week tävlingar för världseliten i rullskidor. Imorgon torsdag körs ett 15 kilometer lopp i klassisk stil med individuell start för både damer och herrar. Fredagen erbjuder en fristilssprint och lördagen avslutar med Alliansloppet 48 km. Alla tävlingar sänds i TV4 och TV4 Play.

Nytt för i år är att både världscupåkarna och världseliten i långlopp står på startlinjen tillsammans – vilket kan skapa viss prestige. Några välkända namn från den traditionella världscupen är fransmannen Maurice Manificat, schweiziskan Lauren van der Graaff samt den slovenska sprintdrottningen Anamarija Lampic. Startfältet bjuder även på svenska landslagsåkare där namn som William Poromaa och Ebba Andersson utmärker sig. Från långloppseliten ser vi bland andra Emil Persson från Lager 157 Ski Team och Lina Korsgren från Team Ramudden som båda tog hem totalsegern i Visma Ski Classics 2021.

Förutom Lina Korsgren har Team Ramudden flera åkare till start. Gustav Korsgren, sportchef i laget, säger att de är laddade inför tävlingarna.
– Lina Korsgren har ingen vinst i Alliansloppet, så hon är riktigt taggad på att ta hem segern. Trollhättan Action Week är en stående punkt i vårt tävlingsprogram under sommaren som vi ser fram emot. Det är alltid trevligt att komma till miljöerna i Trollhättan och känna på tävlingsnerverna. Jag tror och hoppas på ett annorlunda Allianslopp där det kan avgöras i en utbrytning med ett mindre antal åkare, självklart att någon av våra åkare är med i den tätgruppen. Max Novak och Johannes Eklöf har presterat bra under sommarträningen och båda levererade fina resultat med pallplatser under Blinkfestivalen, rullskid-SM och Toppidrettsveka, avslutar Korsgren.

Team Ramudden

Seger i Ski Classics lagtävling 2021
Foto: Visma Ski Classics/Magnus Östh

2019 avgjordes Alliansloppet med två spurtstrider. Herrtävlingen avgjordes i en klungspurt där topptrion till slut blev Kasper Stadaas, Vegard Vinje och Calle Halfvarsson. I damernas lopp kom tre åkare in på upploppsrakan tillsammans och Linn Sömskar knep segern precis före Hanna Falk.

Linn Sömskar deltar även detta år i Alliansloppet. Nu åker hon för Team Eksjöhus som är ett av lagen i Visma Ski Classics. Linn som även gör en satsning i rullskidlandslaget har presterat bra resultat i sommarens tävlingar. I Blinkfestivalens fristilssprint vann hon före åkare som Maja Dahlqvist och Lotta Udnes Weng.
– Jag ska göra vad jag kan för att försvara titeln efter mina tidigare vinster 2018 och 2019. Nu har jag även ett års långloppssatsning i ryggen, så det blir spännande att se om jag kommer hantera loppet på ett annorlunda sätt. Motståndet är tufft men samtidigt är formen god, och jag har med mig framstående resultat från sommarens tävlingar. Oavsett ska det bli kul att möta de traditionella åkarna igen, säger Linn Sömskar.

Gästar tävlingarna gör även Calle Halfvarsson som är en rutinerad åkare med flera Allianslopp i bagaget.
– Det ska bli riktigt kul att komma tillbaka till Trollhättan. Alliansloppet har jag flera pallplatser från, dock saknar jag kronan på verket – en seger. Planen är att delta i alla tävlingar och jag hoppas kunna utmana om pallplatserna. I år blir det en härlig mix av åkare från världscupen och Visma Ski Classics. Även om mina landslagskollegor presterat bra under sommaren, så är de största hoten från långloppsteamen i lördagens lopp. En åkare som Emil Persson blir tuff att slå på ett upplopp, avslutar Calle Halfvarsson.

Calle

Halfvarsson i sprintkvalet, Allianloppet 2020 

Tävlingarna kan följas via direktsändning i TV4 och TV4 Play, eftersom publik inte tillåts under evenemanget. Den som är nyfiken kan dessutom läsa mer om långloppsteamen och de internationella landslagen i våra sociala kanaler där de presenterats. Startlistor till de olika loppen presenteras nedan:

Startlistor:

Rullskidor 15 km damer
Rullskidor 15 km herrar

Rullskidor Sprint damer
Rullskidor Sprint herrar

Alliansloppet Elit damer
Alliansloppet Elit herrar

Sändningstider TV4:

Rullskidor 15 km klassisk stil individuell start
Torsdag 26/8 – TV4 & TV4-Play – 14:30-16:55

Rullskidor fristilssprint
Fredag 27/8 – TV4 & TV4-Play – 15:00-17:00

Alliansloppet 48 km klassisk stil
Lördag 28/8 – TV4 & TV4-Play – 11:30-14:30