fbpx Skip to main content
Information

UNICEF Sverige medverkar vid Klassjoggen

By 15 juli 2021No Comments
Unicef

Vi är glada för att UNICEF Sverige och UNICEF älskar Sport medverkar under Klassjoggen och Hälsoveckan i år. UNICEF älskar Sport är en satsning som UNICEF Sverige startat för att belysa barns rättigheter och kvalitetssäkra idrotten genom att inspirera, stötta och stärka barnrättsperspektivet inom idrottsverksamheten för att sätta barnens bästa först!

Ett av våra kärnvärden på Trollhättan Action Week är social hållbarhet, för oss är det viktigt att ha ett öppet och inbjudande klimat där alla är välkomna oavsett ålder, etnicitet och fysiska förutsättningar. En av de målgrupper där vi arbetar med dessa frågor mot är skolelever från förskoleklass ända upp till årskurs tre på gymnasiet. Vi arrangerar Klassjoggen och Hälsoveckan, två aktiviteter där vi får möta elever i deras vardag ute på skolorna. Att nu få arbeta tillsammans med UNICEF är inspirerande då de har stor kunskap och erfarenhet i arbetet med barn och ungdomar. Med hjälp av Unicef kommer vi kunna ta nya kliv framåt mot allas lika värde.

– Vi vet att var femte barn känner för stor press från föräldrar, tränare och andra vuxna. Det är inte okej, säger Kajsa Bergqvist, ambassadör för UNICEF älskar Sport

Syftet med Klassjoggen är att eliminera den pressen som så många barn och ungdomar känner vid idrott och hälsa och i stället lyfta glädje och samhörighet. Vår vision för Klassjoggen är ”alla lika för en dag”.  

Shanti Ingeström som arbetar som barnrättsrådgivare på UNICEF Sverige, säger så här om UNICEF Sveriges medverkan i Klassjoggen och Hälsoveckan:

– Fysisk aktivitet och gemenskap med andra kan vara viktiga friskfaktorer som främjar barns psykiska hälsa och välbefinnande. 

– UNICEF Sverige arbetar för alla barns rättigheter och medverkar i Klassjoggen och Hälsoveckan  för att bidra med kunskap till barn om deras rättigheter med fokus på rätten till delaktighet och att få komma till tals.
UNICEF Sverige kommer även att berätta om sitt nylanserade verktyg som heter U-report. Genom detta verktyg kan barn mellan 13–17 år svara på frågor och vara delaktiga i UNICEF Sveriges påverkansarbete. UNICEF Sverige anser att det är viktigt att vuxna och barn arbetar tillsammans för att få ett bättre hållbart samhälle för alla.

I Hälsoveckan får vi möta gymnasieelever och i år även högstadieelever. Under tre dagar sker digitala föreläsningar där vi lyfter att hälsa är så mycket mer än att exempelvis spendera en timme på gymmet eller att prestera på fotbollsplan. Hälsa handlar om välmående och det utgår från många olika faktorer. En av dem är att alla ska få komma till tals och vara delaktiga i beslut som rör dem, detta kommer Shanti Ingeström att prata mer om under en av dagarna.

– Vi ser fram emot att UNICEF älskar Sport kommer att vara närvarande under  Klassjoggen och Hälsoveckan efter sommarlovets slut. Likaså att eleverna ska få kunskap i rätten att komma till tals och uppskatta sitt eget värde, säger Magnus Larsson, en av initiativtagarna till Klassjoggen och Hälsoveckan.

Om Klassjoggen
2014 startade evenemanget i Trollhättan och har nu växt till att arrangeras på 6 olika platser i Sverige. Kärnan i evenemanget är att samla alla skolelever i staden för ett gemensamt motionslopp under premissen ”lika för en dag”. Då barn och unga blir alltmer stillasittande är Klassjoggen även ett perfekt sätt att genom rörelseglädje motivera barn och unga till att röra på sig. För motion och hälsa är ju kul! 2021 arrangeras evenemanget ute på varje skola på grund av pandemin.

Om Hälsoveckan
Hälsoveckan är en temavecka som arrangeras för 4 000 gymnasieelever i Trollhättan och i år även för högstadieeleverna som annars springer Klassjoggen. Årets evenemang är uppdelat i tre teman, kost, motion och ungdomars delaktighet. Föreläsare och inspiratörer 2021 är bland annat Nils van der Poel, Trollhättansonen som är världsmästare i skridsko, Martin Lossman, föreläsare, fd. idrottslärare och elitfotbollsmålvakt, och Shanti Ingeström, barnrättsrådgivare UNICEF Sverige.