Skip to main content
Information

Schweiz landslag till Trollhättan Action Week

By 6 juli 2021No Comments

Vi har glädjen att kunna välkomna Schweiz landslag till Trollhättan Action Week. Med ett färskt VM-silver kommer Laurien van der Graaff och hennes lagkamrater att samlas i Trollhättan för en veckas träningsläger som avslutas med deltagande i våra tre rullskidlopp där världseliten kommer göra upp om pallplatserna.

Att få välkomna ett landslag från Centraleuropa är nytt för evenemanget och förhoppningsvis är detta bara början på ett samarbete där Schweiz landslag årligen väljer att starta upp säsongen med tävlingar i Trollhättan. Laget som kommer till Trollhättan består av 7 herråkare och 1 damåkare vilket är ingen mindre än Laurien van der Graaf som under VM i Oberstorf 2021 tog VM-silver i sprintstafett tillsammans med Nadine Fähndrich tätt bakom de svenska guldmedaljörerna Jonna Sundling och Maja Dahlqvist som även de kommer till Trollhättan Action Week. Fredagens fristilssprint kommer helt klart bli en het batalj och vi kan redan nu hinta om att fler världsåkare i sprint kommer att krydda tävlingen.

– Det är fantastiskt att få välkomna det schweiziska landslaget i sommar och ge dem möjlighet att besöka vår vackra region sommartid samtidigt som de deltar i vårt evenemang. Trollhättan Action Week tar flera steg framåt varje år för att kunna välkomna världens bästa skidåkare. Vi tror att sommartävlingar kommer att ta ännu mer plats och betydelse i längdskidåkningens framtid, säger Baptiste Noel, Projektledare på Trollhättan Action Week.

Schweiz tränare François Faivre säger så här om evenemanget och det lag som är uttaget till tävlingarna under Trollhättan Action Week:

– Internationella tävlingar i slutet av sommaren är en mycket bra referenspunkt i förberedelserna inför vintern. Likaså att vi får möjlighet att tävla emot andra elitåkare, genomföra kvalitativa träningspass och samtidigt få delta i ett fantastiskt evenemang med publik.

Det är första gången som åkarna kommer besöka denna del av Sverige. Vi vet att träningsförhållandena kommer passa oss bra med möjlighet att köra långa träningspass på rullskidor, sparras av varandra inom laget och likaså av åkare från andra nationer och långloppsteam.

Förutsättningarna för våra åkare skiljer sig, dels har vi våra distansåkare där alla uppnått topp 15-placeringar i världscupsammanhang, i synnerhet Jason Rueesch och Beda Klee. 15 km klassiskt och Alliansloppet 48km är deras huvudmål under Trollhättan Action Week. På sprintsidan är det Valerio Grond och Janik Riebli som är våra hopp. Sist har vi vår största stjärna i Laurien van der Graaff som räknar med att slåss om pallplatserna under veckan.

Naturligtvis är siktet inställt på OS där sprint och stafett kommer vara våra huvudmål på både herr- och damsidan. Denna tävlingshelg är en utmärkt möjlighet att få besked på hur sommarträningen svarat för att sedan ha god tid att justera om det skulle behövas, avslutar Faivre.

Laget som är uttaget till tävlingarna i Trollhättan

Så boka upp 26-28 augusti i kalendern så att du inte missar tävlingarna där den yttersta världseliten gör upp om segern på Trollhättans gator, tävlingar som du för övrigt kommer kunna ta del av på TV4 och Cmore, läs mer om det nytecknade Tv-avtalet här.

Stay tuned, inom kort kommer fler spännande nyheter att presenteras inför Trollhättan Action Week 2021!